Blog

Valós, inspiráló blogbejegyzésekkel szolgálunk a másfélfokos életmóddal és a kutatással kapcsolatban. Akit bővebben érdekel a kislábnyomos és a másfélfokos életmód, látogassa meg a kislabnyom.hu oldal életmód rovatait is!

Varró műhely a minisztériumban

2024-02-06

Dr. Gellér Zita az Energiaügyi Minisztérium (korábban az Agrárminisztérium) stratégiai referense, és az, EEA/EIONET és UNEP 10YFP nemzeti koordinátora. Emellett az EU Másfélfokos életmód projekt tanácsadó testületének tagja. Munkahelyén számos zöld, közösségi kezdeményezés megvalósítója, amelyek a másfélfokos életmód megvalósításában is segítik a munkatársakat. Zita egy háromrészes blogsorozatban számol be a minisztériumi közösségi…

Ökokör a minisztériumban

2024-01-22

Dr. Gellér Zita az Energiaügyi Minisztérium (korábban az Agrárminisztérium) stratégiai referense, és az, EEA/EIONET és UNEP 10YFP nemzeti koordinátora. Emellett az EU Másfélfokos életmód projekt tanácsadó testületének tagja. Munkahelyén számos zöld, közösségi kezdeményezés megvalósítója, amelyek a másfélfokos életmód megvalósításában is segítik a munkatársakat. Zita egy háromrészes blogsorozatban számol be a minisztériumi közösségi…

Cserebere börze az Energiaügyi Minisztériumban - Dr. Gellér Zita blogja

2024-01-15

Dr. Gellér Zita az Energiaügyi Minisztérium (korábban az Agrárminisztérium) stratégiai referense, és az, EEA/EIONET és UNEP 10YFP nemzeti koordinátora. Emellett az EU Másfélfokos életmód projekt tanácsadó testületének tagja. Munkahelyén számos zöld, közösségi kezdeményezés megvalósítója, amelyek a másfélfokos életmód megvalósításában is segítik a munkatársakat. Zita egy háromrészes blogsorozatban számol be a minisztériumi közösségi…

Ünneplés "másfélfokon"? - Így készülnek és terveznek a GreenDependent munkatársai, az egyszerűsítés jegyében…

2023-12-05

Mi is az a „másfélfokos” ünnep? Leginkább talán úgy lehetne leírni, hogy öko- és társadalomtudatos, zöld és felelős ünnep. Amikor úgy igyekszünk ünnepi hangulatot teremteni, ételeket-italokat készíteni, egymásra való odafigyelést és ajándékozást szervezni, hogy közben odafigyelünk környezeti és társadalmi hatásunkra. A GreenDependentnél kislábnyomos ünnepnek is hívjuk már évek óta.

Hogy fűtünk mi „másfélfokosan”? Tippek a GreenDependent csapat tagjaitól

2023-10-24

A fűtés „viszi el” az otthoni energiafogyasztás több mint 60%-át* egy „átlagos” magyar háztartásban, így nem csak a másfélfokos és zöld életmód kapcsán érdemes fűtési módszereinket és szokásainkat megvizsgálnunk, kis dolgokkal, beruházás nélkül is nagy hatást érhetünk el. Gondoljunk csak a beltéri hőmérséklet lejjebb állítására, 1-2 fokkal kevesebb is 6-10% fűtési energiafogyasztás-csökkenést jelenthet. És ha 23-24 fok a kiindulási hőmérséklet –…

Víztakarékos életmód: hőségben a túlélést jelentheti…

2023-07-19

Magyarországon az egy főre eső éves vízfogyasztás 35,7 m3, ami fejenként napi kb. 100 liter víz fogyasztását jelenti, 2019-es adatok alapján!* Ez elég soknak tűnik… Főleg, ha arra gondolunk, hogy ez átlagos, és ebben bizony benne van medence feltöltés, gyeplocsolás, autómosás és egyéb nem feltétlen a „szükségeshez” sorolható fogyasztás is, akkor sok. Főleg, hogy ivóvizet használunk sok olyasmire is, amire bizony szürkevíz vagy tisztított…

Másfélfokos nyaralás felé, GreenDependent módra

2023-05-10

Talán ellentmondásosnak tűnik, de lehet felelősen, kis(ebb) környezeti és társadalmi hatással is pihenni. Sőt, választhatunk olyan pihenést, kikapcsolódást, amivel pozitív társadalmi-gazdasági hatásunk lesz, például ha a nyaralási célpontként választott helyszínen ott élők által működtett szállást választunk, ahol arra is figyelnek, hogy helyi termékekből készített finomságokat szolgáljanak fel nekünk. És a környéken élőknek adnak munkát, például…

Élelmiszerhulladék elkerülése, csökkentése: Így lesz minimális élelmiszerhulladék a GreenDependent munkatársainál

2023-04-06

Egyéni és háztartási élelmiszerfogyasztáshoz kapcsolódó karbon-lábnyomunk csökkentése szempontjából alapvető fontosságú, hogy minél kevesebb élelmiszerhulladék keletkezzen otthonainkban. Természetesen, ennek nem csak karbon-lábnyom csökkentő hatása jelentős, így például az egyéb, eldobott, fel nem használt ételek, italok felhasználásához használt erőforrások pazarlását illetve a hozzájuk kapcsolód negatív környezet és társadalmi hatásokat is…