A másfélfokos célról

Image
homero

Mit jelent a 1,5°-os cél?

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának prognózisával, az éghajlati modellezéssel és az éghajlatváltozás Földre és az emberi társadalomra gyakorolt hatásainak értékelésével kapcsolatos hosszú távú tudományos kutatások azt mutatják, hogy a gobális felmelegedésnek 1,5°C-ra való korlátozása az iparosodás előtti szinthez képest a legjobb esélyünk arra, hogy enyhítsük az éghajlati válság legsúlyosabb hatásait. Az 1,5°C-os cél elérése jelentősen csökkentené az éghajlatváltozás kockázatait és hatásait, beleértve az ökoszisztémák összeomlását, a szélsőséges hőmérsékleteket, az extrém esőzéseket, az aszályok okozta mezőgazdasági és ökológiai károkat és a tengerszint emelkedését.  

A "globális felmelegedés jóval 2°C, lehetőleg 1,5°C alatt történő korlátozására" vonatkozó célt 196 kormány fogadta el 2015-ben a jogilag kötelező érvényű párizsi megállapodás részeként. A cél elérése azonban az üvegházhatású gázok kibocsátásának gyors és drasztikus csökkentését és a 21. század közepére globálisan nettó nulla kibocsátás elérését teszi szükségessé.  

A fogyasztásalapú kibocsátás-számítás szerint a magas jövedelmű országokban 2050-ig több mint 90%-kal kell csökkenteni a kibocsátást. A hatékony cselekvésre rendelkezésre álló időablak kicsi és gyorsan zárul. Ha a globális kibocsátás a következő évtizedben a jelenlegi szinten folytatódik, a 1,5°-os célkitűzés elérésének esélye elvész.