Cserebere börze az Energiaügyi Minisztériumban - Dr. Gellér Zita blogja

Image
Cserebere börze berendezve
2024-01-15

Dr. Gellér Zita az Energiaügyi Minisztérium (korábban az Agrárminisztérium) stratégiai referense, és az, EEA/EIONET és UNEP 10YFP nemzeti koordinátora. Emellett az EU Másfélfokos életmód projekt tanácsadó testületének tagja. Munkahelyén számos zöld, közösségi kezdeményezés megvalósítója, amelyek a másfélfokos életmód megvalósításában is segítik a munkatársakat. Zita egy háromrészes blogsorozatban számol be a minisztériumi közösségi kezdeményezésekről, inspirációt nyújtva ezzel mindazoknak, akik munkahelyükön hasonló eseményeket szeretnének létrehozni. Ez a poszt a sorozat első írása.

Magyarország 2012 óta vesz részt a november utolsó hetében évente megrendezésre kerülő Európai Hulladékcsökkentési Hét programban, melynek keretében – az üzemlátogatások (mint pl. újrahasználati központ, hulladékégető, válogatómű stb.) megszervezése mellett – a környezetvédelemért felelős minisztériumban rendszeresen megrendezésre került a cserebere börze is (több esetben elektronikai hulladékgyűjtéssel kombinálva). Az első cserebere börzék sikerén fellelkesülve a következő években negyedévenként szerveztünk börzét az évszakváltáshoz igazítva.

A cserebere börzére a kollégák behozhatják jó állapotú, de feleslegessé vált tárgyaikat (ruha, cipő, játék, könyv, CD/DVD, konyhai és háztartási eszköz stb.), és bárki ingyen elviheti, amire szüksége van. A börzét pénteki napokra szervezzük, és előző nap délután hozzák be a cserére szánt tárgyakat, hogy másnap a kezdésre mindent kirakhassunk.

A tavalyi EWWR keretében ismét cserebere börzét szerveztünk az Energiaügyi Minisztériumban - 2015 óta ez már a 21. cserebere börze volt.
A megmaradt holmikat a korábbi években a Máltai Szeretetszolgálathoz juttattuk el, ez most is így történt.

Image
Kezdésre kész a börze helyszíne
Kezdésre kész a börze helyszíne
Image
Érkeznek az első érdeklődők…
Érkeznek az első érdeklődők…

Az eddigi börzék statisztikáját az alábbi diagram mutatja (a behozó személyek száma és a behozott mennyiség):

Image
Az eddigi 21 cserebere börzére összesen 3 tonna (!) tárgyat hoztak be a munkatársak.
Az eddigi 21 cserebere börzére összesen 3 tonna (!) tárgyat hoztak be a munkatársak

A cserebere börze révén meghosszabbítható a tárgyak hasznos élettartama, és ráirányítja a figyelmet a hulladékcsökkentés és az újrahasználat fontosságára.

A cserebere börzék szervezéséhez útmutatót állítottunk össze, amit megosztottunk más minisztériummal is, de egyéb intézmények, szervezetek, iskolák, művelődési házak, közösségek is könnyen szervezhetnek cserebere börzét ennek segítségével.

Dr. Gellér Zita