Mit csináljunk, hogyan készüljünk, hogy ne olvadjunk el nyáron?

Image
nyári hűtés borítókép
2023-06-19

Várható, hogy idén nyáron is lesznek meleg, forró napjaink, heteink…

Ezért, hogy ne érjen váratlanul minket, érdemes felkészülnünk rá, összeszedni gondolatainkat, ötleteinket, hogy ne csak a légkondi jusson eszünkbe – vagy, ha épp építkezünk, érdemes már eleve felkészülnünk különböző megoldásokkal a nyári hőség enyhítésére. Az alábbiakban a GreenDependent munkatársainak megoldásait, tapasztalatait, bevált gyakorlatait osztjuk meg.

 

Szőllőssy Anita – Hűvös otthon és függőágy 

Kicsit több mint egy éve költöztünk el a szüleimtől, ami sok szempontból elég nagy váltásnak bizonyult. Ott egy családi ház tetőterében laktunk, ami a nem túl jó szigetelés miatt azt jelentette sokáig, hogy nyáron melegebb volt bent, mint kint (nem viccelek, a 42 fokig mérő hőmérőm kiakadt). Most egy tégla társasház földszintjén élünk, minden oldalról fákkal és bokrokkal körülvéve, és olyan hűvös van bent, hogy nemhogy a ventilátort kellett a pincébe költöztetni, de lassan a nyári takaróim is száműzőm a lakásból… (Irigykedni azért nem kell, sajnos télen nem ilyen szerencsés a helyzet!) Habár én szívesebben töltöm az időm a 30 fokban 20 helyett, a férjem nagyon boldog, hogy végre nem kell olvadoznia. 😊

Nálunk mind a két helyzet adottság volt, a szüleimtől egy örökölt lakásba költöztünk. De fontos szem előtt tartani, hogy a tudatos lakóhelyválasztás, ha lehetőségünk van rá, nagyon nagy energiamegtakarítást, és nem csak kényelmesebb, de kislábnyomosabb életmódot is jelenthet.

Image
Árnyékot adó fák és bokrok (Szőllőssy Anita ©)
Árnyékot adó fák és bokrok (Szőllőssy Anita ©)

Habár én tényleg szeretem a meleget, amikor már bőven 30 fok fölé megy a kinti hőmérséklet, én is kevésbé tudok koncentrálni. Próbálom időben a nem legforróbb időszakokra, helyben pedig a hűvösebb területekre csoportosítani a feladataim. Például szívesen dolgozom késő este, és lehetőség szerint kényelmes és árnyékos munkabázist választok – például a függőágyam, ahol sosincs túl meleg.

Ha pedig nem munka, próbálok olyan programokat választani, ami segít elviselni a forróságot. Hűvös erdőben kirándulunk, vízparton biciklizünk, ha pedig már tényleg igazán meleg van, akkor vizes hajjal olvasgatok vagy csak zenét hallgatok a függőágyban.

Image
Alternatív munkabázis (Szőllőssy Anita ©)
Alternatív munkabázis (Szőllőssy Anita ©)

 

Mihály Edina – a hideg levesek és a hosszú lenvászon ruhák nagy rajongója

Szerencsére (legalábbis nyáron szerencsés a helyzet), a mi házunk, hasonlóan Anitáék lakásához, meglehetősen hűvös. De a brutális nyári kánikulák alatt azért így is sok trükköt be kell vetnünk, hogy hűvösen is tartsuk.

Természetesen ilyenkor csak késő este vagy éjszaka szellőztetünk, nappalra mindent becsukunk és lehúzzuk a redőnyöket. Sőt, a csupa üveg bejárati ajtónkat is el szoktuk fedni és inkább a garázs felől járunk be a házba.

Image
Nem szép, de hasznos – az üveg bejárati ajtónkat a házszigetelésből kimaradt szigetelőanyaggal fedtük el a tavalyi kánikulában. (Mihály Edina ©)
Nem szép, de hasznos – az üveg bejárati ajtónkat a házszigetelésből kimaradt szigetelőanyaggal fedtük el a tavalyi kánikulában. (Mihály Edina ©)

Apropó garázs, nálunk a garázs, kamra és padlásfeljáró igencsak hűvös, így már azzal érezhetően hűteni tudjuk a ház lakott részét, ha nyitva hagyjuk az ajtót, ami a garázsba vezet. Nagy melegben a pinceajtót is felnyitjuk, így onnan is áramlik a hideg levegő.

A nappaliban és a gyerekszobában felszedjük a szőnyegeket is - utóbbi helyiségben ősztől tavasz végéig padlószőnyeg borítja a parkettát, ezt azonban direkt nem ragasztottuk le, csak a széleken rögzítjük.

A kánikulai napokon minél kevesebbet főzök, a sütőt pedig igyekszem egyáltalán nem bekapcsolni - amúgy is jobban esnek ilyenkor a hideg, egyszerű, zöldséges ételek. Nagy kedvencünk a gazpacho: csak bedobok egy kimagozott uborkát, pár paradicsomot, paprikát, kevés hagymát és egy gerezd fokhagymát a turmixgépbe, sózom, locsolok rá egy kis olivaolajat, felöntöm jéghideg vízzel, leturmixolom, és kész is. Ha épp van egy kevés száraz kenyér otthon, azt is beleteszem, a zöldségek nagy része pedig a saját kertünkből származik. De gyakran készítek "levest" kovászos uborkából, vagy bármilyen más kertünkben termő zöldségből is, és szeretek ilyenkor bulgur salátát is készíteni, hiszen azt elég csak forrázni. Ha mégis valami komolyabb főzésre szánnám el magam, akkor pedig kuktát használok. Sok hűsítő folyadékot is iszunk ilyenkor, természetesen főleg csapvizet (egy palackban a hűtőben tartva mindig van hideg, így nem kell sokáig folyatni a csapot, hogy elég hideg vizet kapjunk), de a hideg citromfű vagy mentatea is jól tud esni – az alapanyagot itt is a saját kertünk szolgáltatja.

 

Image
Ez most épp egy hideg cukkinikrémleves, ami pár perc alatt készült. (Mihály Edina ©)
Ez most épp egy hideg cukkinikrémleves, ami pár perc alatt készült. (Mihály Edina ©)

Út közben vagy akár az irodában a csuklómra folyatott hideg vízzel, vagy arcmosással hűtöm magam. Nyáron különösen szeretem a hosszú ujjú, de nagyon vékony és természetes anyagú ruhákat, pl. lenvászon nadrágokat, ingeket, ezek nem csak a hőháztartásomon segítenek, de a leégéstől is védik a bőrömet, így kevesebb naptej fogy. :)

 

Csiki Eszter – (Nagy)városi hűsölés

A mi lakásunk egy régi építésű, ezáltal viszonylag hűvös téglaházban található, a lakáskeresésnél többek között az erkély és az első emeleti elhelyezkedés priorizált kívánság és keresési szempont volt - ez rögtön az első nyáron jó döntésnek bizonyult. Nemrég hallgattam egy előadást a városi ember „fa-vakságáról”, nos, azt hiszem, az egyre gyakoribb kánikulában bizony észrevehetőbbé válik a fák jótékony hatása a hőmérséklet, árnyékolás tekintetében is. Mi legalábbis végtelenül hálásak vagyunk, hogy sok fa veszi körül a házat, tulajdonképpen az egész utcát.

 Alapelvünk, hogy nem használunk „klímát” (annak ellenére sem, hogy a hőszivattyús fűtési rendszer egyébként hűtésre is alkalmas lenne), így néhány bevált praktikával vészeljük át (és még élvezzük is, persze! J) a nyarat. Ahogy már a többiek is írták, az éjjeli szellőztetés és a napközbeni redőny/függöny behúzás egyértelműen sokat számít, nagyon jól lehet huzatot is csinálni, ehhez viszont praktikus az ablakokra szúnyoghálót felszerelni nem csak a szúrós vendégek miatt, tavaly nálunk nagy pánikot keltett ugyanis néhány eltévedt denevér látogatása. A lakásban kerüljük a melegítő eszközök használatát, igyekszünk a sütőt, vízforralót ilyenkor ritkábban bekapcsolni, és persze a zuhanyzásnál is rövidebb ideig folyatni a vizet.

Image
Házifagyi készítés… (Csiki Eszter ©)
Házifagyi készítés… (Csiki Eszter ©)

Magunkat sok fagyival és strand-élménnyel „hűtjük” nyáron, de a közeli árnyékos és szellős parkban is szoktunk néha hűsölni vagy akár dolgozni („park-office”) is. A hűtőben mi is tartunk mindig egy nagy üvegben hideg csapvizet állandó készletben, a növényeink „hűsítésére” pedig a fürdővizet gyűjtjük össze (nem csak nyáron), amiből, amikor csak tehetem, a ház előtt álló fákra is öntök esténként. Ez utóbbihoz mellékelek ötletként egy nem itthon készült fotót is, mert nem csak az otthonunkban lévő csapvizet foghatjuk fel hasznos célokra.

Image
Ezt a szuper ötletet Berlinben fotóztam anno, viráglocsoláshoz köztéri csapokra és saját kerti csapra is kiválóan alkalmazható, hogy ne folyjon el feleslegesen víz. (Csiki Eszter ©)
Ezt a szuper ötletet Berlinben fotóztam anno, viráglocsoláshoz köztéri csapokra és saját kerti csapra is kiválóan alkalmazható, hogy ne folyjon el feleslegesen víz. (Csiki Eszter ©)

 

Vadovics Edina és Vadovics Kristóf – technológia, természet és szokások

Mi eddig - több mint 15 évvel jelen lakhelyünkön - soha nem gondoltuk, hogy bárcsak lenne légkondink… Ez részben annak köszönhető, hogy építészünk segítségével nagyon odafigyeltünk házikónk felújítására. Parasztházat újítottunk fel, alakítottunk át, és szigeteltük a vert vályog és vegyes anyagból készült falakat, mennyezetet, tetőt. Akkor még nagyon szokatlan vastagságúnak tűnő szigeteléssel, de szerencsére a tervező, Medgyasszay Péter, a Belső Udvar Építész, Kutató és Szakértő Iroda vezetője, nem engedett a kivitelezőknek, akik feleslegesnek tartották a mennyiséget...

Image
Kőzetgyapot szigetelés (Vadovics Edina ©)
Kőzetgyapot szigetelés (Vadovics Edina ©)

Ezen kívül a tetőablakokon hővédő roló van (kívül): ezek beszerzését először drágának tartottuk... De aztán jött egy nyár pár forró héttel, és meggyőztük magunkat, és azóta is élvezzük jótékony hatásukat!

Ezeken a technológiai megoldásokon kívül a természet segítségét is igénybe vesszük:

  • van árnyékoló-extra szigetelő szárazságtűrő, napimádó “zöld falunk”, a dél-nyugati tájolású homlokzaton (tűztövisből, amit nem tipikusan ebből a célból ültetnek általában..., de erre is jó!). Az ablakok körül nyáron kevésbé, télen jobban nyírjuk a sövény-falat.
  • és van szintén árnyékoló, kicsit általában burjánzó szőlőlugasunk is (amit forróságban nem mertünk tavaly metszeni, idén még növekedésben…).
Image
Árnyékoló, napimádó „zöldfal” és kisze-kusza szőlőlugas (Vadovics Edina ©)
Árnyékoló, napimádó „zöldfal” és kisze-kusza szőlőlugas (Vadovics Edina ©)

Végül, különböző szokásainkat, napi rutinunkat, sőt menünket is a forrósághoz igazítjuk. Ahogy a kollégák is írták, az ablakok nappal be vannak csukva, éjjel, hűvösben pedig kinyitva; minél kevesebb elektromos eszközt használunk, nem igen vasalunk, és csak nagy szükségben porszívózunk :); végül pedig energia- és hőtakarékos főzési módszereket használunk. Sok salátát eszünk, gyors ételeket főzünk, és szinte kizárólag emeletes vagy hőtárolós edényben főzünk (ez utóbbiban egyébként sütni is lehet, zsíradék nélkül is!). Mielőtt még azt mondaná valaki, hogy ezek nagyon drágák, hadd mondjam el, hogy mindegyik majd 30 éve része háztartásunknak, rozsdamentes acélból vannak, és így reményeink szerint még legalább ennyit velünk lesznek, sőt, talán meg is örökölheti őket tőlünk valaki...

Image
Kedvenc nyári (és össz-évszakos :)) főző eszközeink (Vadovics Edina ©)
Kedvenc nyári (és össz-évszakos :)) főző eszközeink (Vadovics Edina ©)

Ha valaki a mi tanácsaink között esetleg nem találta volna meg az igazit, ajánljuk

Végül pedig: készítsünk magunknak egy kancsó gyümölccsel ízesített vizet! :)

 

Összeállították: a GreenDependent munkatársai, Vadovics Edina bevezetőjével és zárszavával