Hogyan valósíthatjuk meg a másfélfokos életmódot?

Image
OPTIONS LIST HU
2022-11-07

50, kutatáson alapuló lehetőség, amelyekkel csökkenthetjük a karbon-lábnyomunk! 

Az EU Másfélfokos Életmód projekt nemzetközi kutatócsoportja a szakirodalom tanulmányozása és szakértői interjúk alapján összeállította a másfélfokos életmód megvalósítását elősegítő 50 életmód opció listáját. Ezek megvalósításával bárki hatékonyan csökkentheti saját karbon-lábnyomát a klímaválság mérséklése, és így a Párizsi Megállapodás 1,5 fokos céljának elérése érdekében.

Nem elhanyagolható tény, hogy az életmód lehetőségek megvalósításának számos egyéb pozitív hatása is van, amelyeket a projekt keretében is tovább fogunk kutatni. Például több lehetőség jó hatással van egészségünkre és jól-létünkre, támogatja a helyi gazdaságot, csökkenti a légszennyezését és/vagy a vegyszerhasználatot, segít megőrizni a biodiverzitást stb.

Az életmód opciók 5 kategóriába sorolhatók:

o TÁPLÁLKOZÁS és ÉLELMISZERFOGYASZTÁS,

o MOBILITÁS,

o LAKHATÁS és ENERGIAFOGYASZTÁS,

o SZABADIDŐ,

o EGYÉB.

Ahogy már fentebb is utaltunk rá, egy háromlépcsős kvantitatív és kvalitatív kutatási folyamat során kerültek kiválasztásra. Először egy széleskörű, nemzetközi szakirodalmi áttekintés alapján 500 lehetőséget neveztünk meg, majd hatásuk mértéke szerint rangsoroltuk őket. Végül pedig a lehetőségeknek egy rövid, kivonatolt listáját állítottuk össze, amelyet szakértői interjúkkal hitelesítettünk. Aki szeretne többet megtudni a módszertanról, további információkért megtekintheti kapcsolódó angol nyelvű dokumentumunkat itt.

Ez az 50 életmód opció nem csak a további kutatási folyamat, hanem a jelenleg öt országban (Németország, Magyarország, Lettország, Spanyolország, Svédország) zajló Lakossági és Szakértői Másfélfokos Műhelyek alapját is képezik. Fontos figyelembe venni, hogy emiatt a lehetőségek listája a projekt során még változhat.

A jelenlegi lista a háztartások CO2e-csökkentésére vonatkozó különböző hatásfokú lehetőségeit tartalmazza. A különböző opciók hatásának mértékéről az elkövetkező hónapokban teszünk majd közzé tájékoztatást. Továbbá kommunikációs csapatunk 13 kiválasztott lehetőségről hetente oszt majd meg részletesebb ismertetést a projekt közösségi média csatornáin, hogy minden érdeklődő számára információkkal szolgáljon és inspirációt nyújtson. Ha többet szeretne megtudni, kövesse weboldalunkat és közösségi oldalainkat is!

A másfélfokos életmódról és az életmód lehetőségekről magyar nyelvű előadás nézhető és hallgatható itt.

Aki pedig szeretné ellenőrizni, hogy jelenleg mely életmód opciókat alkalmazza már, illetve melyeket tervezi megvalósítani, és melyeket nem tudja egyelőre megvalósítani, itt talál egy online ellenőrző listát.

Image
OPTIONS LIST HU
Image
OPTIONS LIST HU 2

 

Image
OPTIONS LIST HU 3

 

Image
OPTIONS LIST HU 4
Image
OPTIONS LIST HU 5

 

Image
OPTIONS LIST HU 6

Az összes opció egy pdf dokumentumban megtekinthető itt.