Ilyen volt a Másfélfokos Műhely

Image
CTL csoportkép okt8
2022-10-24

Október 8-án sikeresen, remek hangulatban és teljes létszámmal lezajlott a Másfélfokos Műhely az EU Másfélfokos életmód (EU 1.5° Lifestyles) projekt keretében! Nagyon hálásak vagyunk a kiválasztott 24 résztvevőnek, hogy időt és energiát nem kímélve észrevételeikkel, ötleteikkel segítették a projektet.

 

A Műhely lebonyolításában nagy segítségnek bizonyult a Kislábnyomos Klíma Kirakó. A játék során a résztvevők számos olyan életmód opcióval ismerkedhettek meg, amelyek hozzásegítenek minket a másfélfokos életmódhoz – ezek az opciók képezték a játék után a kiscsoportos beszélgetések témáját is. A játék során a játékos összesen 63 lehetőségből választhat az élelmiszerfogyasztás, a mobilitás, a lakhatás és háztartási energiafogyasztás, valamint a szabadidő területén: minden egyes döntés mérhetően, szakirodalmi adatokkal igazoltan segít csökkenteni a karbon-lábnyomunkat.
 

A Műhely 24 kiválasztott résztvevőjét előzetesen arra kértük, töltsenek ki egy kérdéssort az életmódjukkal kapcsolatban, a válaszok alapján pedig az EU Másfélfokos életmód projektben részt vevő holland partnerszervezetünk kiszámolta a résztvevők karbon-lábnyomát. Így mindenki a saját lábnyomát vehette alapul a műhelymunka során, és azt kellett elterveznie, hogy a vállalások segítségével hogy fogja ezt 2030-ig 2,5 tonnára, illetve 2050-ig 0,7 tonnára csökkenteni1. A játék során a játékosok azt is megjelölték, mik azok az életmód opciók, amelyeket bár meg tudnának valósítani, nem szeretnék azt megtenni. A legtöbb jelölést kapott opciókat a délutáni szekcióban, kis csoportokban dolgoztuk fel, megbeszéltük, hogy a résztvevők miket tartanak az adott változtatás legnagyobb akadályainak, mi győzné esetleg meg őket arról, hogy mégis kipróbálják, illetve mit tartanak jó megoldásnak ezek helyett. Többek közt szó esett a vegán életmódról, a lakás- és autómegosztásról vagy a biomassza alapú fűtésről is.

 

Ahogy az már a GreenDependent Intézet karbontudatos rendezvényein megszokottnak számít, az esemény karbon-lábnyomát ezúttal is kiszámoltuk és őshonos gyümölcsfák elültetésével kompenzáljuk – ennek első lépéseként a résztvevők is kaptak ajándékba egy-egy gyümölcsfa csemetét. Az esemény teljes karbon-lábnyoma 275 kg lett. Természetesen figyeltünk arra is, hogy az elfogyasztott ételek és italok is minél kisebb lábnyommal rendelkezzenek, ebben pedig a Felelős Gasztrohős hálózat tagja, a FourBites volt a segítségünkre. A résztvevők pedig nagy arányban érkeztek közösségi közlekedéssel a helyszínre, ezzel is csökkentve a lábnyomot.

 

Egy rövid videó is megtekinthető az eseményről ITT!

[1] Forrás: UNEP Emissions Gap Report, 2020

Image
CTL október 8
Image
CTL okt8 Edina

 

Image
CTL okt8 kirakó
Image
CTL okt8 fák

 

Image
CTL okt8 ételek

 

Image
CTL okt8 facik

Mihály Edina, GreenDependent Intézet
Fotók: Vígh Lívia