Másfélfokos jövő-tervező műhely

Image
1.5° cake
2023-11-09

Milyen lehetne a másfélfokos jövő… és milyen az odavezető út?

2023. október 28-án lakossági műhelymunkát szervezett a GreenDependent Intézet EU Másfélfokos életmód projektje keretében. A nap témája a másfélfokos jövő megvitatása volt, az előttünk álló lehetőségek és kihívások feltárása.

Image
group picture

 

Image
workshop in progress

A projekt keretében az elmúlt évben már négy hasonló alkalom zajlott le, ahol a szervezők lakosok és szakértők segítségével a másfélfokos életmódhoz vezető viselkedésváltozást kutatták, illetve azt, hogy milyen társadalmi folyamatok mozdítják elő, és mik hátráltatják azt. A műhely és a projekt célja, hogy útmutatást dolgozzon ki döntéshozók, illetve cégek, civil szervezetek és egyének, háztartások számára, ami segítheti őket a változásban. Mindez egy nemzetközi együttműködés keretében valósul meg; Magyarország mellett Németország, Lettország, Svédország és Spanyolország vesz részt a műhelymunkák szervezésében.

Image
icebreaker game

Az ilyen és ehhez hasonló műhelymunkák minidig egy-egy jégtörő, ismerkedő, ráhangolódó játékkal indulnak. Most a résztvevők azt a feladatot kapták, hogy a padlóra felragasztott koordináta rendszeren helyezzék el magukat két skálán: optimisták vagy pesszimisták a jövő szempontjából, illetve hogy mit gondolnak, inkább az egyének, vagy inkább az állam felelőssége, hogy megoldást találjunk a klímaválság kihívásaira, és elérjük a másfélfokos célt.

Image
Edina Vadovics

 

Image
workshop members

A munka a felvezető előadásokat követően négy kis csoportban folytatódott, négy életmód terület mentén; ezek a lakhatás, mobilitás, étkezés és szabadidő. Minden csoportban két-két téma átbeszélésére volt lehetőség.

A műhely fő fókusza egy elképzelt jövő volt, egy olyan 2030, ahol…

… bármerre nézünk, napelemeket látunk és hőszivattyúk mormolnak a közelben;

… szinte senkinek nincs saját autója, de erre nincs is szükség a fejlett kerékpáros és közösségi közlekedési infrastruktúra miatt;

…. mindenki számára megfizethető az egészséges helyi és friss élelmiszer, és csökkent az állati eredő táplálékok aránya az étrendünkben;

… a közterek a közösségi élet helyszínei és habár az utazás kicsit lassabb, a fejlett vasúthálózat kényelmes és több szabadnapunk is van.

Image
writing a letter

 

Image
workshop

A közösen meghallgatott jövőkép után a résztvevők először saját maguk számára írtak levelet arról, hogyan is érzik magukat az elképzelt 2030-ban. Ezután, a délelőtti kiscsoportos beszélgetésben első sorban a pozitív és negatív érzések mentén dolgozták fel témáikat közösen, délután pedig, a jövőképhez vezető utat övező konfliktusok kerültek a fókuszba.

Image
workshop in progress

A kiscsoportos programot egy ún. Gallery-walk zárta, ahol a résztvevők körbe járhattak és megnézhették más csoportok eredményeit is, a moderátoroknak feltehették kérdéseiket és a témákat saját gondolataikkal még ki is egészíthették. A napot egy rövid értékeléssel zárták, plenáris körben.

Image
gallery walk

A rendezvénynek a MEMO Mesterek és Módszertanok Házának elegáns dísztermében adott otthont. A helyi, szezonális, vegán finomságokat ezúttal a wekerlei Közös biztosította, és persze a tortázás sem maradt el most sem.

Image
workshop members

A GreenDependent a megszokott módon kiszámolja a műhelymunka karbon-lábnyomát, azt pedig őshonos gyümölcsfákkal kompenzálja majd.

A rendezvényről készült rövid kisfilm itt tekinthető meg.

Youtube URL

 

Szőllőssy Anita, GreenDependent Intézet

Fotók: GreenDependent ©