Visszacsaphat a bumeráng?

Image
rebound workshop Hungary
2023-05-25

Ezt a kérdést jártuk körül a májusi Másfélfokos Műhely résztvevőivel négy nagyobb életmódterülethez (étkezés, autózás, repülés, lakhatás) kapcsolódóan.

2023. máj. 20-án sikeresen és jó hangulatban zajlott le Budapesten a GreenDependent Intézet szervezésében a másfélfokos életmódváltás visszacsapó és egyéb hatásairól tartott műhelymunka.

A visszacsapó hatás a másfélfokos vagy kislábnyomos életmódváltás nem szándékos következménye, amely eredményeként a karbonlábnyom-csökkenés mértéke kisebb lesz. Például, ha a ház szigetelése után úgy állítjuk be a fűtést, hogy a házban az átlaghőmérséklet magasabb, mint a felújítás előtt volt, a szigetelésből fakadó megtakarított energia mennyiséget és pénzt felhasználjuk. Vagy a fűtést nem állítjuk magasabbra, de az ott megtakarított pénzből repülős nyaralásra megyünk, és így más területen ugyan, de növeljük karbon-lábnyomunkat. Ez a visszacsapó vagy más néven bumeráng-hatás.

Image
rebound workshop Hungary

Az előző évben tartott műhelyek során háztartásokkal és egyéb érintett szereplőkkel (döntéshozók, vállalatok, nonprofit szervezetek, oktatási és kutatási intézmények stb.) igyekeztünk feltárni és megvitatni a másfélfokos életmódváltás (személyes és strukturális) motivációit, akadályait, valamit utóbbiak leküzdésének, elfogadásának feltételeit. A „Visszacsaphat a bumeráng?” műhelyre ezúttal olyan egyéneket kerestünk és választottunk ki, akik már jelentős változásokat értek el az életükben és elmozdultak az alacsony karbon-lábnyommal járó életmód felé, különös tekintettel a fent említett négy területre: húsmentes, autómentes vagy repülés-mentes életmódra váltottak, vagy kisebb otthonba költöztek. Hálásak vagyunk nekik, hogy május 20-án idejükkel, tapasztalataik megosztásával és értékes meglátásaikkal hozzájárultak a projekt munkájához, küldetéséhez. A tapasztalataikat megismerve és megvizsgálva, sok értékes információval gazdagodtunk nem csak a projekt szintjén, de egyénileg is.

Tanulmányoztuk, hogy az életmódváltásnak milyen visszacsapó hatásai voltak, a csökkentésükhöz vagy megelőzésükhöz szükséges tényezőket, valamint beszélgettünk arról is, milyen egyéb faktorok játszanak szerepet a másfélfokos életmód irányába történő erőfeszítéseikben. A kutatás egyik központi célkitűzése feltárni, hogy hogyan lehet hosszútávon fenntartani a másfélfokos életmódot. A magyar eredményekkel majd a négy másik országban (Lettország, Németország, Spanyolország, Svédország) tartott műhelyek fejleményeit és dokumentációját is összevetik, illetve összegezik majd svéd projektpartnerünk, a Lundi Egyetem munkatársai.

Image
rebound workshop Hungary

A műhelymunka részeként ok-okozati diagramokat készítettünk, amely segítségével a résztvevők tapasztalatait, az életmódváltozásuk összefüggéseit szemléltettük csoportokat alkotva. A résztvevők négy fő életmódváltás szerint dolgoztak a csoportokban, aszerint, hogy ki milyen változtatást valósított és élt már meg. Így azok alkottak csoportot, akik: 

  • Lemondtak a saját autójukról, vagy teljesen az autózásról.
  • Nem repülnek többé (magán célból).
  • Kis(ebb) lakóterületen élnek (>30m2/fő).
  • Húsmentesen vagy teljesen növényi étrend szerint táplálkoznak.
Image
rebound workshop Hungary

Ahogy az már a GreenDependent Intézet karbontudatos rendezvényein megszokott, az esemény karbon-lábnyomát ezúttal is kiszámoljuk és őshonos gyümölcsfák elültetésével kompenzálni fogjuk – ennek első lépéseként a résztvevők egy-egy gyümölcsfa-csemetét kaptak ajándékba. Természetesen figyeltünk arra is, hogy az elfogyasztott ételek és italok is minél kisebb lábnyommal rendelkezzenek, ebben pedig a Felelős Gasztrohős hálózat tagja, a FourBites volt a segítségünkre. Mindeközben a résztvevők nagy arányban érkeztek közösségi közlekedéssel a helyszínre, ezzel is csökkentve a rendezvény lábnyomát.

Az eseményről készült kisfilm megtekinthető ITT.

Image
rebound workshop Hungary

A kutatás következő részeként a műhelyen lejegyzett tapasztalatokat fogjuk elemezni, valamint összevetni a további négy országának eredményeivel illetve a szakirodalommal. Aki kíváncsi eredményeinkre, követheti munkánkat a honlapon kívül a közösségi média oldalainkon is (Facebook, Twitter, Linkedin).

Image
rebound workshop Hungary
Image
rebound workshop Hungary

 

Csiki Eszter, GreenDependent Intézet

Fotók: GreenDependent ©