Megjelent az EU Másfélfokos életmód projekt második SAJTÓKÖZLEMÉNYE

Image
sajtóközlemény screenshot
2023-01-31

Egy innovatív európai kutatási projekt a Klíma Kirakó társasjáték segítségével kérdezi meg a lakosság véleményét a Párizsi Megállapodás 1,5°C-os céljának elérése kapcsán szükséges életmódváltoztatásokról.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2023. január 31. Azonnal közölhető.

Az eredetileg Finnországban kifejlesztett Klíma Kirakót magyar, lett, német, spanyol, és svéd kutatók arra használják, hogy jobban megértsék az európai lakosság életmódváltással kapcsolatos meglátásait, és később ezek alapján szakpolitikai ajánlásokat fogalmazzanak meg.

A projektben első lépésként a konzorcium szisztematikus szakirodalmi áttekintést végzett, hogy összegyűjtsék az alacsony szén-dioxid-kibocsátású életmóddal kapcsolatos lehetőségeket, valamint a kapcsolódó strukturális ösztönzőket és akadályokat. Ezt követően az életmódbeli változtatás lehetőségeit számszerűsítették, és a finn társasjáték továbbfejlesztésére használták fel. A játék így az egyes országokra konkrétan jellemző egyéni kibocsátás-csökkentési adatokat is tartalmazza.

Következő lépésként a projekt partnerek 5 országban, többek között Magyarországon, rendeztek lakossági Másfélfokos Műhelyeket, amelyeken összesen több mint 100 fő, köztük 24 magyar vett részt. A Műhelyeken a Klíma Kirakó segítségével a résztvevők a kiválasztott alacsony szén-dioxid-kibocsátású életmód lehetőségekről gondolkodhattak el, majd vitathatták meg egymással véleményüket. A kutatócsapat jelenleg értékes megfigyeléseiket értékeli, azt tanulmányozva, hogy az egyéni viselkedés és a strukturális feltételek megváltoztatása miként járulhat hozzá leghatékonyabban a Párizsi Megállapodásban foglalt éghajlati célok eléréséhez. Például, mindennapi közlekedésünkben a kerékpár választása egyéni felelősség, ha adottak az infrastrukturális feltételek, azaz van kerékpárút, parkoló stb. Ha ezek nem adottak, egyénként szükségünk van egyéb szereplők támogatására, együttműködésére is.

A szervezők a Másfélfokos Műhelyek során is kiemelten ügyeltek arra, hogy a projekt „lábnyoma” minél kisebb legyen, így a „zöld” rendezvényszervezési szempontok a Műhely lebonyolításakor is fontos szerepet játszottak. Továbbá, az önkéntes felelősségvállalás jegyében az esemény kiszámított karbon-lábnyomának ellentételezése kapcsán a résztvevők között több tucat őshonos gyümölcsfát osztottak ki a szervezők, amelyek a fajtamegőrzést szolgáló pórszombati Tündérkertből származnak.

Image
kkk
Kislábnyomos Klíma Kirakó doboza

ÉLETMÓDVÁLTÁSSAL A KLÍMAVÁLSÁG MEGÁLLÍTÁSÁÉRT: a szervezők és résztvevők szemszögéből

Doris Fuchs, Projektkoordinátor, Münsteri Egyetem:

"Még ha önmagában nem is elegendő, az egyéni viselkedésváltozásra szükség van ahhoz, hogy a globális felmelegedést 1,5°C-on belül tartsuk. Ezért is olyan fontos ez a projekt, hogy jobban megértsük a lakosság véleményét, hozzáállását a témához, és ugyanakkor irányt mutassunk a közpolitikai döntéshozatalnak".

A Lakossági Másfélfokos Műhely résztvevői:

„Rendkívül aggaszt a klímaválság. Nagyon szeretnék cselekedni és a változásnak aktív részese lenni. Ezért jelentkeztem a Műhelyre.”

„Kimondottan érdekel, hogy jól csináljuk-e jelenleg a dolgokat, és hogy mit lehet még tenni itthon, és hogyan adjuk át a gyerekeknek ezt.”

„Nagyon fontosnak tartom, hogy a lakosság minél szélesebb körben tájékozott legyen a klímaváltozás kérdésével kapcsolatban, sajnos még mindig kevesen vannak, akik úgy gondolják, hogy tenniük is kellene valamit, pedig saját hatáskörben is nagyon sok a tennivaló!”

Image
másfélfokos műhely
Lakossági Másfélfokos Műhely

TUDOMÁNYOS ÚTMUTATÁS A SZAKPOLITIKÁNAK

Az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) a globális felmelegedésről szóló legutóbbi Külön Jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy a globális hőmérséklet-emelkedés 1,5°C-ra való korlátozása keresletoldali (fogyasztói) intézkedések és életmódváltás nélkül nem megvalósítható.

Az EU Másfélfokos életmód négyéves projekt 2021-ben indult és az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programjának része. A projektben magyar, finn, holland, lett, német, spanyol és svéd kutatók, gyakorlati szakemberek, valamint a tanácsadó testület tagjai vesznek részt.

Image
Egyéni lábnyomcsökkentési út (egy résztvevő által)
Egyéni lábnyomcsökkentési út (egy résztvevő által)

ELÉRHETŐSÉGEK

GreenDependent Intézet:

Vadovics Edina, Szakmai vezető, info@greendependent.org, Tel.: +36-20-512-1887

 

KÉPEK A SAJTÓKÖZLEMÉNY ILLUSZTRÁLÁSÁHOZ ITT TALÁLHATÓK.

Képek forrása: GreenDependent Intézet ©

 

HASZNOS LINKEK

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

A projekt fő célja, hogy támogassa az alacsony szén-dioxid-kibocsátású életmód általános elterjedését az ambiciózus 1,5°C-os éghajlati céllal összhangban, és elősegítse a Párizsi Megállapodás és az Európai Zöld Megállapodás (EU Green Deal) által elérni kívánt változásokat. Ennek érdekében a projekt a közpolitikai döntéshozók, egyéb érintett szereplők (ld. vállalatok, nonprofit szervezetek, oktatási és kutatási intézmények stb.) és az egyének számára tudományos bizonyítékokon alapuló útmutatást dolgoz ki arról, hogy az életmódváltoztatás hogyan befolyásolja az egyéni karbonlábnyomot. Továbbá arról, hogy a politikai, gazdasági és társadalmi kontextus hogyan teszi lehetővé vagy korlátozza a fenntartható életmódra való áttérést.

A projekt megközelítésének egyedisége abban rejlik, hogy elismeri a közpolitika és a szakpolitika fontos szerepét a háztartások és az életmódváltás elősegítésében. Bemutatja, hogy az egyének és a háztartások hogyan járulhatnak hozzá a klímaválság enyhítéséhez, a karbon-lábnyomuk csökkentéséhez. Emellett a projekt megvizsgálja azt is, hogy a háztartások korlátozott cselekvőképessége hol igényel strukturális változásokat, valamint hol van szükség a közpolitika és az egyéb érintett szereplők beavatkozására, támogatására. Ennek során az EU Másfélfokos életmód projekt összekapcsolja a háztartási szintű életmódváltozás lehetőségeinek elemzését a táplálkozás, a mobilitás, a lakhatás és a szabadidő négy területén a különböző kormányzati szintek releváns közpolitikai, technológiai, gazdasági és társadalmi struktúráinak vizsgálatával.

A másfélfokos életmód elterjesztése érdekében a projekt olyan gyakorlati ajánlásokat dolgoz ki, amelyek beépíthetők a mindennapi életbe, valamint az uniós és nemzeti közpolitikai gyakorlatba. Eközben a projekt a nemzeti és uniós szintű érintett szereplők számára a következőket nyújtja:

  • az EU-ban és három további G20-országban (Indonézia, Dél-Afrika, Mexikó) az életmódváltás éghajlati és egészségügyi hatásainak számszerűsítése;
  • a háztartási szintű változás lehetőségeinek és akadályainak áttekintése, beleértve a másfélfokos életmódra való áttérés lehetőségeit, valamint a kapcsolódó potenciális kockázatokat és lehetőségeket;
  • a másfélfokos életmódhoz szükséges rendszerszintű átalakulások strukturális akadályainak és ösztönzőinek értékelése;
  • a gazdasági és jóléti rendszerekre vonatkozó forgatókönyvek, valamint a másfélfokos életmóddal összeegyeztethető üzleti modellek értékelése.

Végül, a projekt konzorcium az eredmények közös megalkotása és a célcsoport, azaz az érintett szereplők tagjainak bevonása érdekében civilek és szakértők számára tart műhelytalálkozókat, és készít informatív kommunikációs anyagokat (pl. konkrét útmutatást a lakosság és döntéshozók részére a 1,5 fokos életmódra való átállásról).

 

A projekt hivatalos (angol nyelvű) elnevezése:

EU 1.5° Lifestyles: Policies and Tools for Mainstreaming 1.5° Lifestyles

A projektet az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programja finanszírozza az 101003880 számú támogatási megállapodás alapján négy évre (2021-2025).

A közlemény tartalmára vonatkozó kizárólagos felelősség a közlemény szerkesztőjét és kiadóját terheli. A közlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió által képviselt álláspontot. Sem a CINEA-t, sem az Európai Bizottságot nem terheli felelősség a közleményben foglalt információ bárminemű felhasználásáért.