Ilyen volt a szakértői műhely a másfélfokos életmódról Budapesten

Image
STL Hu3
2022-12-09

2022. december elsején sikeresen lezajlott a Másfélfokos Szakmai Műhely 21 résztvevővel az EU Másfélfokos Életmód projekt keretében. Az eseményt egy szakmai vacsora előzte meg, ahol a résztvevők megismerhették egymást.

A Szakmai Műhelyre a GreenDependent Intézet a diverzitás szempontjának figyelembe vételével hívta meg a résztvevőket, annak alapján, hogy egyrészt a fenntartható életmód minden területe (táplálkozás, mobilitás, lakhatás és energiafogyasztás, valamint szabadidő) képviselve legyen, másrészt, hogy a különböző szektorok (döntéshozatal, üzleti szféra, média, civil szféra és tudomány) képviseltessék magukat. Ezúttal is még egyszer köszönjük a szakértőknek, hogy részvételükkel hozzájárultak a másfélfokos életmód kutatásához és ezért rááldoztak egy teljes napot a műhelyre!

Az alábbi cégek, intézmények és szervezetek képviseltették magukat (betűrendben):

  • Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Jövő Nemzedékek Védelmét Ellátó Biztoshelyettes Hivatala
  • BCSDH – Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért
  • Budapest Corvinus Egyetem, Fenntartható Fejlődés Intézet
  • Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzata
  • Daikin Hungary Kft.
  • Energiaklub
  • Energiaügyi Minisztérium (korábban Technológiai és Ipari Minisztérium)
  • Greenfo
  • GreenGo Car Europe Zrt.
  • Habitat for Humanity Magyarország
  • HVG
  • Ingreen / Recity
  • Klímabarát Települések Szövetsége
  • Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
  • HuGBC – Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete
  • Mobilissimus Kft.
  • MOME Social Design Hub
  • MTA TK, Szociológiai Intézet
  • Tudatos Vásárlók Egyesülete

A Műhely négy részből állt: bevezetőként Vadovics Edina, a GreenDependent Intézet szakmai vezetője tartott egy rövid ismertetőt a másfélfokos életmódról, a projekt eddig elért eredményeiről, Surányi Ráchel projektmunkatárs pedig beszámolt a lakossági Másfélfokos Műhelyről és a jövőbeli tervekről.

Ezt követte egy bemelegítő feladat, a Kislábnyomos Klíma Kirakó. A résztvevők kis csoportokban próbálták modellezni, hogy – egy valóságos – magyar ember karbon-lábnyomát miként lehetne 6 tonnáról 0,7 tonnára csökkenteni 2050-ig. Ezt a különböző opciók segítségével tudták megtenni. A kirakó – ahogy a neve is utal rá – egy puzzle-hoz hasonlít: különböző méretű kártyák közül lehet választani. Ha az illető vállalja, hogy az adott kártyán lévő opciót csinálni fogja élete végéig, leteheti a táblára. (A vállalást nem kötelező azonnal bevezetni.) A cél, hogy annyi kártyát le tudjon tenni a táblára, ami ahhoz szükséges, hogy elérje a kívánt célt. A játék egyik nehézsége, hogy valós opciókról kell dönteni, mintha a saját életünkről lenne szó. Az opciók között szerepel például, hogy „áttérek vegán étrendre”, „repülő helyett vonattal megyek nyaralni”, „lejjebb veszem otthonom hőmérsékletét” vagy „telekocsizom”.

Image
STL puzzle
Image
stl puzzle 2

 A délutáni szekcióban a résztvevők fogyasztási területenként kis csoportokba szerveződtek és egy moderátor segítségével vitatták meg, hogy milyen jövőt látnak az adott terület szempontjából és milyen intézkedések, lépések szükségesek annak eléréséhez. A 2050-től indulva visszafelé (backcasting) jutottak el 2022-ig. A víziók között volt – csak hogy a legizgalmasabbakat emeljük ki – a háromnapos munkahét, a magyar nemzeti ételek fenntartható életmódhoz való adaptálása, a mobilitás alternatív mérőszámaként a szubjektív boldogság/négyzetkilométer és egy új Nemzeti Alaptanterv, amiben több szó van a környezetvédelemről, fenntarthatóságról, szerepvállalásról stb.

Image
stl csoport
Image
stl csoport2

 

Image
stl csoport3
Image
stl csoport4

 

„Szerethető megoldások kellenek”

Az utolsó szekció plenáris volt, ahol minden csoport bemutatta a vízióját, és az oda vezető utat. Ezt követően megnéztük, hogy milyen szinergiák, illetve ellentmondások voltak a csoportok között: voltak-e olyan javaslatok, amik támogatták vagy éppen ellentmondtak egymásnak. A szinergiák közé sorolható, hogy mindegyik csoportban voltak javaslatok, melyek az egészséges életmódra helyezték a hangsúlyt. A Nemzeti Alaptanterv módosítása is több helyen előkerült. Az ellentmondások közé sorolható a hatékonyság növelése (pl. az okos mérők használata), mely sokszor többlet energiafogyasztással jár, ám az energiafogyasztás csökkentése kifejezetten fontos szempont volt. A napot egy beszélgetéssel és tortázással zártuk.

Image
stl plenáris

 A projekt folytatódik! A jelenleg is zajló kampányunk mellett, melyben a másfélfokos életmóddal kapcsolatos opciókat osztjuk meg, dolgozunk az eddigi eredmények feldolgozásán. Továbbá a jövőben lesznek még szakmai és lakossági műhelyek, melyeken a visszacsapó hatások (rebound effect) megvitatása lesz a központban.

Az eseményről egy rövid videó is megtekinthető ITT!

Image
stl torta

Surányi Ráchel / GreenDependent

Fotók: Vígh Lívia