7 struktúra, amely nélkülözhetetlen a másfélfokos életmód megvalósításához

Image
structures
2023-02-17

A másfélfokos életmód lehetőségeket bemutató heti kampány végeztével újabb kommunikációs kampányunk indul!

Az EU Másfélfokos életmód projekt közösségi média oldalain mostantól 7 héten át mutatjuk be azokat a legfőbb struktúrákat, amelyek kutatásunk alapján a másfélfokos életmód elérését leginkább befolyásolják – hátráltatják vagy támogatják.

A 7 struktúrát szisztematikus szakirodalmi áttekintés, Delphi rangsorolási módszerrel és számos szakértői interjú segítségével határoztuk meg. Fő célunk, hogy azonosítsuk: a gazdasági, politikai, technológiai és társadalmi téren milyen strukturális akadályok és tényezők alakítják a háztartások választásait és azok hatásait.

Az alkalmazott módszertanról és folyamatról bővebb leírás angolul található ITT.

Íme tehát a 7 struktúra, amely nélkülözhetetlen a másfélfokos életmód megvalósításához:

  • Túllépni a gazdasági növekedés paradigmáján, amely a társadalmi kapcsolatokban, a politikai prioritásokban és értékítéletekben is intézményesült.
  • Következetes, kiszámítható, integrált szakpolitikák. Ahol szükséges, akár a rendkívül szennyező áruk/szolgáltatások (magánrepülőgépek/űrutazás, gyakori repülés, több lakástulajdon, terepjárók) és reklámok tiltása/erős visszatartó erejű intézkedések; az életmódváltásban ne kizárólag a magatartás/viselkedés változtatásán legyen hangsúly; stb.
  • A különböző érdekeltségek, lobbik szisztematikus befolyásának megszüntetése, beleértve pl. a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos inkumbens hatalmat, az ipari mezőgazdasági lobbit stb.
  • Gazdasági ösztönzők ill. költségek internalizálása (ökoszociális adók/támogatások, pl. alacsonyabb adó a munkára, magasabb adó a kibocsátásra/energiafelhasználásra); megbízható szabályozás a fenntartható megoldásokba történő magánberuházásokhoz, stb.
  • Alternatív narratívák és mérőszámok az (egyéni és társadalmi) jól-lét és a "jó élet" bemutatására, értékelésére.
  • Az erőforrások, az erőforrás-felhasználás és a hatalom egyenlőtlenségeinek megszüntetése.
  • A fenntartható életmóddal kapcsolatos információk és készségek beépítése az iskolai tantervbe és oktatásba.

További részletekért és inspirációkért ajánljuk a közösségi média oldalainkat (FacebookLinkedIn), illetve kérdés esetén a központi honlapon található „Ask The Experts” lehetőséget is!