
Másfélfokos kihívássorozatunk #nullaállatnullahulladék kihívásában arra kértünk titeket, írjátok meg nekünk a kedvenc növényi alapú ételeteket és annak receptjét – legyen az akár gyerekkori klasszikus, akár valami később megismert, különlegesebb étel. A receptgyűjtéssel nem titkolt célunk volt, hogy ráírányítsuk a figyelmet: a növényi alapú étkezés nem valami újkeletű szokás, hanem nagy hagyományokkal rendelkezik a hagyományos, magyaros konyhában is. Ilyen hagyomány a böjt is, ezért úgy gondoltuk, a böjtre időzítve összegyűjtjük a legjobb hozzánk beérkezett recepteket, illetve ötleteket.
Mindannyian különbözőek vagyunk, mások a szokásaink, más ízeket kedvelünk, más a szervezetünk igénye is. Van, akihez tökéletesen passzol a vegán életmód, mások inkább az időszakos növényi étrendet választják, vagy a vörös húsokat cserélik klímabarátabb alapanyagokra. Akárhogy is döntünk, mindegyik döntéssel kisebb-nagyobb mértékben közelebb kerülünk a másfélfokos életmódhoz.
Most pedig lássuk a kedvenc ételeiteket és receptjeiteket, amelyeket a kihívás során küldtetek nekünk.
Maradékmentő sült zöldségek kaprimártással Herpainé Márkus Ágnestől

Gyakori kérdésre egy válasz: mit eszünk, ha húst nem? :)
Hűtőleeresztős, kamraürítős kaja volt ma Hogy drága? Nem.
Utolsó csoffadt répától nyomi hagymáig beletettem 8féle maradék zöldséget - fagyasztóból bögrényi maradék zöldborsót is - és lejáró idejű gombát a levesbe.
A brokkoli akciós volt, szára a levesbe, virágai köretbe.
Lejáró szavatosságú, ezért leárazott gomba nagyobb fejeit grilleztem.
Piacozós barátomtól kaptam kicsit kukacos, nem szép melegházi retkekből, amiket így nem nagyon tudnak eladni imádom a hónapos retkeket megsütve!
Beelőzni próbáltam az újra beindult molyokat, megfőztem a zacskó aljában maradt bulgurt.
Régóta a kamrában árválkodó kapribogyóból és lassan beszáradó, hűtőben felejtett maradék mandulapépből kaprimártást csináltam.TADAM!
Így nem eszünk mi füvet. :) Olcsó, bolygóbarát, tápláló és finom.
Tócsni – Szabó Károly kedvence
1,5 kg krumli
1 fej fokhagyma
15 dkg liszt
1 evőkanál só
ízlés szerint őrőlt bors Image
(Fotó: Szabó Károly)A krumplit ledaráljuk, a fokhagymát belereszeljük, majd a megadott hozzávalókkal összekeverjük.
Egy átlagos serpenyőben 5-10 mm vastag olajban kisütjük. Célszerű egy evőkanálnyi masszából csinálni a lepénykéket, így jobban átsül, és könnyebb forgatni is.
A részletes recept itt olvasható.
Török vöröslencse leves, csicseriborsó curry és perzselt padlizsán indiai fűszerekkel Gellér Zitától
Török vöröslencse leves
Hozzávalók:
20 dkg vörös lencse megmosva, lecsepegtetve
1 ek olívaolaj
1 tk liszt
2 tk szárított menta
1 tk enyhén csípős őrölt chili
1 kis üveg paradicsompüré
9 dl zöldség alaplé
5 dkg bulgur
só, bors, citromléA lencsét 7-8 dl vízzel 15-20 percig időnként megkeverve megfőzzük.
Közepes lángon felmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a lisztet, majd a mentát és a chilit. Folyamatos kevergetés közben hozzáadjuk a paradicsompürét és két kanálnyi alaplevet, majd kis idő múlva a maradék alaplevet és csomómentesre keverjük. belekeverjük a főtt lencsét és a bulgurt, sóval, borssal ízesítjük, összeforraljuk majd lassú tűzön időnként megkeverve 10 percig főzzük. Tálaláskor citromlével ízesíthetjük.
Csicseriborsó curry édesburgonyával
1 nagy fej (lila)hagyma - apróra vágva
3-4 gerezd fokhagyma - aprítva
1 nagy édesburgonya - felkockázva
1,5 bögre főtt/konzerv csicseriborsó
1 bögre fagyasztott spenót levél labdacs /friss bébispenót
1 kis konzerv darabolt paradicsomkonzerv
2 dl kókusztejszín/krém - el is hagyható, helyette még egy paradicsomkonzerv
1/8 kiskanál bors, kurkuma, gyömbér, citromfű, koriander
ízlés szerint curry por, római kömény, indiai fűszerkeverék
sóDinszteljük meg a hagymát, fokhagymát, adjuk hozzá a fűszereket. Tegyük hozzá az édesburgonyát, dinszteljük meg kicsit - pici vizet önthetünk alá, hogy nehogy leégjen, fedő alatt pároljuk puhára - folyamatosan adagoljunk hozzá kevés vizet. Mikor már majdnem teljesen puha, adjuk hozzá a paradicsomot, csicseriborsót, spenótot és pár perc alatt főzzük össze, ha szükséges, még fűszerezzük. Végül keverjük hozzá a kókusztejszínt, forraljuk össze, és már tálalhatjuk is.
Perzselt padlizsán indiai fűszerekkel (baigan bharta)
2 nagy padlizsán
2 ek olaj
1 nagy fej lilahagyma kis kockákra várva
1 zöld chili kimagozva, felaprítva
2 paradicsom kis kockákra vágva
1 tk kurkuma
1 tk garam masala
2 tk őrölt koriander
1 tk tengeri só
1 marék korianderlevél aprítva
½ citrom leve
A padlizsánokat megsütjük (sütőben vagy a gázlángon), kicsit hűlni hagyjuk, meghámozzuk és villával összetörjük.
Forró olajban dobva-rázva 3-4 perc alatt megsütjük a hagymát és a chilit, hozzáadjuk a paradicsomot, a fűszereket és a padlizsánpürét, megsózzuk és összekeverjük. Takaréklángon időnként megkeverve fél órát dinszteljük (ha túl száraz, egy kis vizet öntünk hozzá). Ha kész, belekeverjük a koriander levelet és a citromlevet.
Hidegen, forrón vagy langyosan is jó, mártogatósnak vagy köretnek.
Burgonyagombóc leves – Nagy Éva által beküldve
Burgonyagombóc leves:
Egy nagy krumplit megfőzünk pucolva, kockázva, sós vizben. A karikára vágott zöldségeket olajon pici sóval megfutattjuk. Mikor majdnem jó, pici pirospaprikával és liszttel enyhe rántást készítünk, vízzel felöntjük, esetleg pici vegetát lehet bele rakni. A főtt krumplit áttörjük, még melegen pici sóval és egy csipet szerecsendióval, liszttel eldolgozzuk, kb. mint ha gombócot készítenénk. Mikor a levesalap felforrt, kis gombócokat formázva beletesszük a bekevert formázva tésztát, (még dagadni fog picit) és összefőzzük. Jó étvágyat a kiadós, olcsó leveshez!
Bableves gerslivel, kendermaggal és gombavadas – a Felelős Gasztrohős ajánlásával
Bableves gerslivel és kendermaggal
Hozzávalók:
1 nagyobb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
fél kisebb zellergumó
100 gramm bab
1-1 darab paradicsom és paprika felkockázva (vagy szezonon kívül 1 kisebb üveg lecsó vagy zakuszka)
3 evőkanál napraforgómag
1 evőkanál kendermag
2 babérlevél
majoranna, kömény, füstölt fűszerpaprika
3 evőkanál gersli
A babot áztasd be előző este, majd öntsd le róla a vizet, mosd át, tedd félre. Pirítsd meg száraz serpenyőben a kendermagot, majd a napraforgómagot is, ezt aprítsd is le gépben. Pirítsd le az apróra vágott hagymát az olajon, add hozzá a fokhagymát, majd a magokat és lecsót/zakuszkát/paradicsomot, paprikát és a fűszereket kivéve a babért. Öntsd fel egy pici vízzel várd meg míg jó szaftos lesz. Ha nem szeretnéd, hpgy nagyobb darabokban legyen benne a paprika/paradicsom, akkor turmixold le. Add hozzá a babot és a babérleveleket, öntsd fel vízzel és főzd, amíg a bab már majdnem puha lesz. Szeleteld fel a zöldségeket, tedd a levesbe a gerslivel együtt. Ha megfőtt, sózd, borsozd ízlés szerint, pici (alma)ecettel állíts be az ízeket.
A részletes recept itt található.

Gombavadas
3 szál sárgarépa
2 szál petrezselyemgyökér
1,5 fej vöröshagyma
4-6 babérlevél
4-5 szem borókabogyó
citromlé vagy vörösborecet
2-3 evőkanál (szőlőmag)olaj
60 dkg gomba
borsikafű, só, bors, csipetnyi cukor, mustárA pikáns gombavadas remek vitamin-, ásványianyag-, fehérje- és rostforrás - ráadásul gyorsan kész.
Vágjuk karikákra a répákat, apróra a fél hagymát, és az egészet tegyük egy lábosba, sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a babérleveleket, és főzzük puhára annyi vízben, amennyi épp ellepi. Ha kész, szedjük ki és tegyük félre a babért és a borókát, botmixerrel turmixoljuk a zöldségeket, majd tegyük vissza a babérleveleket. Közben a kisebb negyedekre vágott gombát és 1 apróra vágott vöröshagymát pároljunk meg kevés vízzel fölöntve, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg borsikafűvel. Ha a hagyma is megpuhult, az egészet keverjük a zöldségpüréhez. (Ha esetleg nem elég sűrű, 2 ek. teljes kiőrlésű liszttel habarjuk be.) Adjuk hozzá az olajat, a citromlevet vagy ecetet, ízlés szerint cukrot, mustárt, és ha kell, sózzuk, borsozzuk pikánssá. Lefedve, legalább egy órán át hagyjuk összeérni az ízeket, majd petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Zsemlegombóccal az igazi, de bármilyen testesebb durumtésztával is finom.
Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány
A részletes recept itt olvasható.
Répás süti – Perczel Móni kedvence
30 dkg liszt
1 tasak sütőpor
2 evőkanál cukor
25 dkg margarin
25 dkg megtisztított sárgarépa
1 kisebb citrom lereszelt héja
a töltelékhez szilvalekvárA szobahőmérsékletű margarint elmorzsoltam a sütőporral és a cukorral elkevert lisztben, majd hozzáadtam a meghámozott, kis lyukú reszelőn lereszelt répát és a citrom héját. Jól átgyúrtam – ha szükséges, pici lisztet adhatunk hozzá -, majd fél órára hűtőbe tettem. Ekkor négy darabba vágtam, midnegyiket kör alakúra sodortam, és 8 cikkre vágtam, megtöltöttem szilvalekvárral, és kifli formájúra feltekertem.
Előmelegített sütőben kb. fél óra alatt szép aranybarnára sütöttem. Még forrón vaníliás porcukorban hempergettem meg.
A beküldött recepteken kívül még számos kedvenc, húsmentes, illetve növényi alapú ételt írtatok recept nélkül is – inspiráció gyanánt megosztjuk ezeket is:
- körtés zellerkrémleves
- laskagulyás (ugyanúgy, mint a hagyományos gulyás, csak hús helyett laskagombával)
- krumplis tészta
- borsópörkölt
- gombapaprikás
- rántott karfiol
- lekváros kenyér :)
- mákostészta
- zellerkrém és padlizsánkrém pirítóssal
- káposztás tészta
- hajában főtt krumpli tejfölös hagymás szósszal – kiskunhalasi módra
Köszönjük szépen minden beküldőnek!
A beküldők kommentjei alapján szerkesztette: Mihály Edina, GreenDependent